- Anasayfa
- Slovakya Vizesi
Slovakya Vizesi


Orta Avrupa’da yer alan Slovakya, çeşitlilik içeren bir ulustur. Karayla çevrili bir ülke olan Slovak Cumhuriyeti, turistik çekiciliği, üretim kapasitesi ve mükemmel yaşam tarzıyla tanınır. Slovakya vizesi ile dünyanın her yerinden insanlar ülkeye giriş yapabilmektedir.
Slovakya Vizesi Nedir?
Schengen ülkeleri ve Slovakya ile vize muafiyeti anlaşması olan diğer ülkelerin vatandaşları ülkeye kolayca girebilir ve orada 90 güne kadar ücretsiz kalabilir. Slovakya vizesi bunu yapmanıza izin verir. Slovakya’ya çeşitli amaçlarla girmenize ve ülkede belirli sürelerle kalmanıza izin veren bir onaydır.
Slovakya Vize Türleri
Slovakya vize türleri, seyahat amacına ve süresine göre farklılık gösterir. Aşağıda, Slovakya’da verilen bazı vize türleri listelenmiştir:
- Schengen C tipi vizesi: Turistik veya ticari amaçlı kısa süreli ziyaretler (90 günü aşmayan) için gereklidir.
- Schengen D tipi vizesi: Slovakya’da çalışmak, öğrenim görmek veya uzun süreli konaklamalar için gereklidir.
- Transit vizesi: Slovakya’yı transit olarak kullanacak yolcular için gereklidir.
- Aile birleşimi vizesi: Slovakya’da yaşayan aile bireyleriyle bir araya gelmek için gereklidir.
- Kültürel, bilimsel veya spor etkinliği için vize: Slovakya’da gerçekleştirilecek kültürel, bilimsel veya spor etkinlikleri için gereklidir.
Yukarıdaki liste sadece örnek olup, Slovakya vizesi türleri seyahat amacına ve süresine göre değişebilir. Ayrıca, her vize türü için gerekli belgeler ve başvuru süreci de farklılık gösterebilir.
Slovakya Vizesi İçin Gerekli Evraklar
Genel olarak, bir Schengen vizesi için başvururken, başvuru sahipleri aşağıdakileri sunmalıdır:
- Doldurulmuş Schengen Vizesi Başvurusu formu. Başvuru sahibi tarafından imzalanmalıdır;
- Yeni tam yüz renkli fotoğraf 3 × 3,5 cm;
- Schengen Bölgesinden beklenen çıkış gününden en az 3 ay daha uzun süreli geçerli olması gereken, son 10 yıl içinde düzenlenmiş ve en az 2 boş sayfası bulunan geçerli seyahat belgesi (pasaport);
- Planlanan kalışın amacını gösteren belgeler (örneğin, eğitim için kabul onayı, davet mektubu, ödül mektubu, barındırma sözleşmesi vb.);
- Konaklama kanıtı, örneğin sağlanan konaklamayı belirtmeleri durumunda ödül mektubu veya barındırma sözleşmesi, otelde konaklamayı onaylayan kupon/rezervasyon, başvuru sahibinin davet eden kişinin yerinde kalacağını teyit eden kişisel davet mektubu, diğer belgeler;
- Yeterli geçim kaynağını teyit eden belgeler, örneğin konvertibl bir para birimi cinsinden nakit; düzenli geliri (maaş, emekli maaşı) teyit eden banka hesap özeti;
Not: Avrupa düzeyinde yaşam masraflarını karşılamak için genel bir fon miktarı öngörülmemiştir, ancak fonlar nihai varış ülkesinde veya Schengen bölgesi ülkelerinde kalış süresi ve amacı ile yaşam masrafları için yeterli olmalıdır.
- Başvuranın, başvurulan vizenin süresi dolmadan Schengen bölgesini terk etme niyetinin değerlendirilmesini sağlayan belgeler (örn. dönüş uçak/otobüs/tren bileti);
- Seyahat sağlık sigortası. Sigorta, başvuru sahibinin sağlık sorunları, acil tıbbi tedavi, acil hastane tedavisi veya ölüm nedeniyle kendi ülkesine geri gönderilmesiyle bağlantılı olarak ortaya çıkabilecek tüm masrafları karşılamalıdır. Seyahat sigortası, tüm Schengen Üye Devletleri için ve başvuru sahibinin kalış süresinin tamamı için geçerli olmalıdır. 30.000 €’luk asgari sigorta kapsamı gereklidir;
- Diğer belgeler. Vize başvuru prosedürünün amaçları doğrultusunda, büyükelçilik veya başkonsolosluk, ziyaretin beyan edilen amacını ve başvuranın kendi ülkesine dönme niyetini doğrulamak için yabancı uyruklulardan başka belgeler sunmalarını isteyebilir. Örneğin ikametgah.
Slovakya Vizesi Nasıl Alınır?
Slovakya vizesi almak için aşağıdaki adımları takip etmeniz gerekiyor:
- Hangi vize türünü alacağınıza karar verin: Slovakya’ya seyahat edeceğiniz süreye ve amacınıza göre farklı vize türleri bulunmaktadır. Bu nedenle, öncelikle hangi vize türünün sizin için uygun olduğunu belirlemeniz gerekmektedir.
- Gerekli belgeleri hazırlayın: gerekli belgeler yukarıda listelenmiştir. Vize başvurusunda bulunmadan önce, bizimle iletişime geçerek gerekli belgeleri öğrenin. Genellikle, pasaport, seyahat sağlık sigortası, konaklama ve uçak bileti rezervasyonları, işveren izni (eğer gerekliyse) gibi belgeler gerekmektedir.
- Online vize başvuru formunu doldurun: Slovakya’nın resmi vize başvuru portalı üzerinden online vize başvuru formunu doldurmanız gerekmektedir. Formda, kişisel bilgileriniz, seyahat planınız ve amaçlanan ziyaretiniz hakkında bilgiler vermeniz gerekmektedir.
- Vize başvuru ücretini ödeyin: Vize başvuru ücreti Slovakya konsolosluğuna veya elçiliğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ödeme yöntemleri de değişebilir. Vize başvuru ücretini ödedikten sonra, ödeme makbuzunu saklayın.
- Vize görüşmesi için randevu alın: Bazı durumlarda, Slovakya konsolosluğu veya elçiliği sizden bir vize görüşmesi talep edebilir. Bu durumda, online olarak randevu almanız gerekebilir. Randevu alırken, gerekli belgeleri ve vize başvuru ücretini yanınızda bulundurun.
- Vize başvurusunu tamamlayın: Gerekli belgeleri ve ödeme makbuzunu da yanınıza alarak vize başvurusuna gittiğinizde, başvurunuzu tamamlayın. Başvurunuz işleme alındıktan sonra, vize başvuru süreci birkaç gün ila birkaç hafta arasında değişebilir.
- Vize sonucunu takip edin: Vize başvurunuzun durumunu Slovakya konsolosluğunun veya elçiliğinin web sitesinden takip edebilirsiniz. Vize başvurunuz kabul edildiği takdirde, pasaportunuz Slovakya vizesiyle birlikte size geri gönderilecektir.
Slovakya Vize Ücreti
Slovakya vize ücreti, vize türüne ve başvuru sürecine göre değişebilir. Genellikle kısa süreli Schengen vizesi başvuruları için ücret 80 Euro, uzun süreli Slovakya vizesi başvuruları için ise 126 Euro’dur. Ancak, özellikle turistik veya ticari amaçlı kısa süreli vize başvurularında bazı istisnalar ve indirimler olabilir. Ayrıca, vize başvuru merkezlerinin ve aracı kurumların hizmet ücretleri de eklenerek vize ücreti artabilir. Detaylı ve güncel bilgi için bizimle irtibat kurmanızı öneririm.
Türkiye’de Ki Slovakya Vize Başvuru Merkezleri
Türkiye’de Slovakya vize başvuru merkezleri şunlardır:
- İstanbul Slovakya Başkonsolosluğu
- Ankara Slovakya Büyükelçiliği
Slovakya vize başvuru merkezleri, Slovakya vizesi başvuru işlemlerinde yardımcı olmak ve başvuru evraklarını toplamak için tasarlanmıştır. Başvuru merkezleri, Slovakya konsolosluğuna vize başvurusunda bulunmak için gitmeniz gereken tek yerdir. Bu nedenle, Slovakya vizesi için başvuru yapmadan önce ilgili başvuru merkezi ile iletişime geçmeniz önerilir. Ayrıca, başvuru merkezi tarafından gerektiği gibi belgelerin hazırlanması ve sunulması konusunda size yardımcı olabilecek danışmanlık hizmetleri de sunulmaktadır. Ayrıca bizimle iletişime geçerek süreci kolay hale getirebilirsiniz.
Slovakya Vizesi Hakkında Sık Sorulan Sorular (SSS)
- Schengen Turist Vizesi ile Slovakya’da Ne Kadar Kalabilirim?
Schengen turist vizesi sahiplerinin Slovakya’ya girmelerine ve öncelikli olarak ülkeyi turizm ve eğlence amacıyla ziyaret etmek amacıyla altı ay (180 gün) içinde en fazla 90 gün ikamet etmelerine izin verilir. Bir Schengen vizesi, vizenin geçerlilik süresi ve kalış süresi boyunca Slovakya dışında herhangi bir Schengen ülkesini ziyaret etmenize izin verir.
- Schengen Vizesi ile Slovakya’da Okuyabilir miyim?
Turistik amaçlı verilen Schengen vizesi ile Slovakya’da eğitim alamazsınız. Slovak Cumhuriyeti öğrenci vizesi verirse, eğitim programınız bitene kadar kalmanıza izin verilecektir.
- Schengen Vizesi ile Slovakya’da Çalışabilir miyim?
Bir Schengen vizesi istihdam veya diğer kar odaklı faaliyetler için kullanılamaz. Slovakya’da çalışmak isteyen yabancı uyrukluların oturma ve çalışma izni için başvurmaları gerekmektedir. Slovakya’da yaşamak ve çalışmak isteyen yabancı uyruklulara oturma izni vermekten sorumlu makam Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanlığıdır.