- Anasayfa
- Letonya Vizesi
Letonya Vizesi


Letonya, 2004 yılında Avrupa Birliği’ne katılan ve şimdi Schengen Bölgesi’nin bir parçası olan güzel Baltık ülkelerinden bir diğeridir. Letonya’ya seyahat etmek için Letonya Schengen Vizesine ihtiyacınız olacak. Seyahatinizin amacına bağlı olarak, turist olarak ziyaret etmek, okumak veya çalışmak için başvurabileceğiniz farklı vize türleri vardır.
Letonya Schengen Vize Türleri
Ziyaretin amacına ve kalış süresine göre Letonya izinleri aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir:
- Kısa Süreli Letonya Vizesi: Bu, Letonya Schengen vizesi olarak da bilinir , bu tür 180 günlük bir süre içinde 90 gün gibi kısa bir süre için verilir. Ziyaretin amacına bağlı olarak, bunlar ayrıca aşağıdaki şekilde sınıflandırılabilir:
- Letonya Turist Vizesi: Bu, asıl ziyaret amacı gezi, boş zaman etkinlikleri, macera etkinlikleri vb. gibi turistik etkinliklere katılmak olan kişiler içindir.
- Letonya İş Vizesi: Bu izin, Letonya’ya toplantılar, konferanslar vb. işle ilgili etkinliklere katılmak üzere seyahat edebilmenizi sağlar.
- Letonya Ziyaret Vizesi: Bu tür vize, Letonya’da yaşayan aile üyelerini veya arkadaşlarını ziyaret etmeye davet edilen kişiler için verilir.
- Letonya Kültürel Vizesi: Bu, kültürel etkinliklere katılmak için ziyaret eden kişiler içindir.
- Letonya Eğitim Vizesi: Bu tür, kısa süreli öğrenim, eğitim, araştırma ve diğer eğitim faaliyetlerine kısa bir süre için katılmak üzere Letonya’yı ziyaret eden kişiler için verilir.
- Uzun Vadeli ‘D’ Tipi Letonya Vizesi: Bu daha yaygın olarak ulusal vize olarak bilinir ve 90 günden uzun süreler için verilir. Amaca bağlı olarak, bunlar aşağıdakiler olarak da sınıflandırılabilir:
- Letonya Çalışma Vizesi: Bu, istihdamda yer almak için ülkeye giren kişilere verilir.
- Letonya Eğitim Vizesi: Bu, Letonya’ya 90 günden uzun süren akademik faaliyetlere katılmak üzere giren öğrenciler için verilir.
- Letonya Aile Birleşimi Vizesi: Bu tür, Letonya’da yaşayan ailelerini ziyaret eden ve onlarla uzun süre kalan kişiler içindir.
Letonya Vizesi İçin Gerekli Evraklar
- Başvuru Formu
Tamamen tamamlanmış ve imzalanmış olmalıdır. Reşit olmayan başvuru sahiplerinde başvuru formu, kalıcı veya geçici velayet yetkisini veya yasal vasiliği kullanan bir kişi tarafından imzalanmalıdır.
- Fotoğraf
- 6 aydan eski olmayan bir adet vesikalık fotoğraf
- Boyut 3,5×4,5
- Beyaz arka planda
- Seyahat Belgesi (Pasaport)
Schengen bölgesinden planlanan son ayrılış tarihinden sonra en az üç ay geçerli olmalıdır. En az iki boş sayfa içeren ve son on yıl içinde çıkarılan pasaport.
- Eski Pasaport
Başvuru sahibi, süresi dolmuş bir pasaportta daha önce Schengen vizesine sahipse, o pasaportun da ibraz edilmesi gerekir.
- Seyahat Sağlık Sigortası Poliçesi
- Politikalar, vizenin tüm geçerlilik süresini ve planlanan tüm kalış günlerini kapsamalıdır.
- Sigorta geçerlilik bölgesi tüm Schengen ülkelerini kapsamalıdır.
- Sigorta en az 30.000 EUR’yu kapsamalıdır.
- Poliçeler, ani hastalık veya kaza durumunda ve/veya yerinde yardım masraflarınızı, sigortalı kişinin daimi ikamet yerine tıbbi olarak geri gönderilmesi veya ölüm durumunda ülkesine geri gönderilmesi dahil masraflarınızı karşılamalıdır.
- Uçuş veya Seyahat Rezervasyonları veya Amaçlanan Taşımaya İlişkin Diğer Kanıtlar
Varsa gidiş-dönüş rezervasyonu
- Konaklama Kanıtı
Aşağıdakileri açıkça belirten otel kuponu veya rezervasyonu:
- Vize müşterisinin adı ve soyadı
- Kalış süresi
- Otelin iletişim bilgileri
- Ödeme Gücü Kanıtı
- Son 3 aya ait orijinal banka hesap özetleri;
- Gayrimenkul sertifikası veya düzenli gelir getiren diğer varlıkların kanıtı
- Emekli maaşı belgesi; veya
- Diğer düzenli gelir kanıtı
- Çalışanlar Tarafından Sağlanacak Belge:
- İşverenden resmi şirket kağıdına kaşe, imza, tarih ve açıkça belirtilen bir mektup:
- Adres
- İşveren şirketin sabit telefon numaraları
- İmza yetkilisinin adı ve şirketteki konumu
- Çalışanın adı
- Maaş
- Çalışma süresi
- Şirket Sahipleri Tarafından Sağlanacak Belge
Devlet tescil belgesinin aslı veya tescil belgesinin noter tasdikli kopyası
- Öğrenciler Tarafından Sağlanacak Belge
Okula veya üniversiteye kayıt belgesi
- Reşit Olmayanların (18 Yaşından Küçükler) Verecekleri Belgeler
- Orijinal doğum belgesi
- Ebeveyn veya yasal vasinin onayı: Reşit olmayan kişi tek başına veya yalnızca bir ebeveynle birlikte seyahat ediyorsa, reşit olmayan kişi yasal vasisi olmadan seyahat ederse ve reşit olmayan kişi, yasal vasilerinden biriyle seyahat edecekse
- Ebeveynlerin adı ve soyadı, evlilik cüzdanları veya evlat edinme belgeleri
- Ebeveynlerin reşit olmayanla olan ilişkisini teyit eden belge
Letonya Vize Başvuru Adımları
- Gerekli tüm belgeleri hazırlayın.
- Vize başvuru formunda seyahat sebebi olarak size uygun olanı seçiniz.
- Letonya veya Schengen bölgesi için gereken giriş sayısına karar verin.
- Başvuru formunu doldurun.
- Başvuru formunu çevrimiçi olarak doldurun, yazdırın ve imzalayın. Basılı kopyayı Letonya konsolosluğuna veya vize işleme merkezine gönderin.
- Mümkünse bir vize randevusu ayarlayın.
- Letonya Schengen vize başvurunuzu gönderin.
- Vize başvuru ücretini ödeyin.
Letonya Schengen vizesi için başvuru prosedürleri vize türlerine göre değişebilir. Başvuruların çoğu, başvurunun yapılabilmesi için en yakın Letonya Konsolosluğu veya vize merkezinde şahsen randevu alınmasını gerektirir.
Not: Başvurular, seyahat tarihinden en az 15 gün önce, ancak seyahat tarihinden en az 6 ay önce yapılmalıdır.
Genel olarak, başvurular Letonya Konsolosluğuna veya vize işlem merkezine şahsen yapılmalıdır. Ancak, başvuru prosedürlerinde birkaç farklılık olabilir.
Başvuru sahiplerinden muhtemelen parmak izlerini (biyometrik veriler) sunmaları istenecektir. 12 yaşından küçük çocuklar biyometrik veri toplama işleminden muaftır. Parmak izlerini son 59 ay içinde göndermiş olan başvuru sahiplerinden büyük ihtimalle yeniden parmak izi sunmaları istenmeyecektir. Adaylardan ayrıca seyahatleriyle ilgili bir görüşme için başka bir tarihte tekrar gelmeleri istenebilir.
Letonya Vizesi Sık Sorulan Sorular (SSS)
- Vize süreci sonunda Letonya vizemi alacak mıyım?
Vize verilmesi veya reddedilmesi, Letonya Cumhuriyeti Büyükelçiliği’nin yegane hakkıdır. Yetkili seyahatinizin sona erme tarihine kadar Schengen bölgesinden ayrılmayacağınıza dair yeterli kanıtın bulunmaması durumunda vize başvurunuz reddedebilir.
- Benim adıma başka biri Letonya vizesine başvurabilir mi?
Letonya Schengen vizesi için başvuran tüm başvuru sahiplerinin Letonya vize başvuru merkezine/büyükelçiliğine/konsolosluğuna on parmak izi ve bir fotoğraf için biyometrik veri sunması gerekmektedir. Takip eden 59 ay içerisinde başvuru sahibi Vize Başvuru Merkezine gitmeden başvurudan ayrılabilir. Kısa Kalış Vizesi için 12 yaşından küçük bir çocuk, Uzun Kalış Vizesi için 6 yaşından küçük bir çocuk olması veya fiziksel olarak imkansız olması durumunda şahsen başvuru için gelmesine gerek yoktur. Ancak Schengen bölgesine hiç gitmediyseniz, vize başvurunuz başvuru sahibi tarafından şahsen yapılmalıdır.
- Letonya Büyükelçiliği ve Konsolosluğu benden ek belge veya bilgi vermemi isteyebilir mi?
Evet, Büyükelçilik ve Konsolosluk başvuru sahiplerini daha sonra gerekli doğrulama veya kişisel görüşme için çağırma hakkını saklı tutar. Aynı şekilde, Büyükelçilik gerektiğinde uyumlaştırılmış belge listesinde yer almayan ek belgeler talep etme hakkını saklı tutar.
- Letonya Schengen Vizesi ile Letonya’da çalışabilir miyim?
Hayır, genellikle bir Schengen Vizesi ile Letonya’da çalışamazsınız. Letonya’ya geçici yabancı işçi olarak gelirseniz, önceden ulusal vize başvurusunda bulunmanız gerekir.